چهارشنبه 28 مه 2003 23:09
جشنوارۀ مترسک‌ها و صد افسوس…

هر چند که مترسک نمايی است از يک کشاورز يا دهقانی ايستاده و به بزرگی يک انسان، ولی اين فقط حيوانات و پرندگان هستند که او را صاحب زمين می­‌دانند و به زمين کشاورزی او نزديک نمی‌شوند! در جوامع انسانی می­‌توان از مترسک، نمادی با مضامين اجتماعی ساخت که معنايی فراتر از کاربرد حقيقی آن […]

هر چند که مترسک نمايی است از يک کشاورز يا دهقانی ايستاده و به بزرگی يک انسان، ولی اين فقط حيوانات و پرندگان هستند که او را صاحب زمين می­‌دانند و به زمين کشاورزی او نزديک نمی‌شوند!

در جوامع انسانی می­‌توان از مترسک، نمادی با مضامين اجتماعی ساخت که معنايی فراتر از کاربرد حقيقی آن داشته باشد و جالب آن است که هر کس می­‌تواند برداشت خاصی از مترسک‌های اجتماعی داشته­ باشد، يعنی عده­‌ای از مترسک برداشت «ترساندن غيرواقعی» دارند و قدرتهای­ پوشالی را به مترسکی در جامعه تشبيه می­‌کنند و آن را نوعی دروغ‌گويی به عوام جامعه می­‌دانند و عده­‌ای هم از مترسک برداشتی به غير از معنای لغوی آن دارند، و به دنبال نمادی هستند با مضامينی مانند محروميت، تنهايی و يا کسی که از او بيگاری می­‌کشند و … .

کانون‌های فرهنگی دانشگاه صنعتی اميرکبير، روز چهارشنبه در زمين چمن دانشگاه، جشنوارۀ مترسک‌ها و کاريکاتور آن‌ها را برگزار کرد که تيم‌هايی از دانشگاه‌های مختلف در آن شرکت کرده­ بودند.

توقعی که همگان از برگزاری چنين جشنواره­‌های هنری در يک دانشگاه صنعتی دارند، پرداختن به مضامين و نمادهايی است که معمولاً در جامعه، فقط به يک ديد به آن نگاه می­‌شود. ولی اين انتظار برآورده نشد و اين جشنواره به مانند ديگر کارهای اين کانون به پوچی گراييد و بی­‌معنا بود.

ابتذال اين نمايشگاه به حدی بود که معاونت دانشجويی به خود اجازه نداد وارد زمين چمن بشود و از پشت ميله­‌ها نگاه معناداری به آن‌ها کرد و همچنين خبرنگار شبکۀ خبر در پاسخ به سوال ما گفت: «از اين نمايشگاه و يا جشنواره هيچ چيز خاصی برداشت نمی­‌شد و بی­‌هدف بود…» و می­‌توان گفت ابتذال فرهنگی به اين معنا است که در قالب فعاليتهای فرهنگی، پوچی و بی­‌فکری را رواج دهيم.

و صد افسوس به هزينه­‌های ميليونی که اين‌گونه هدر می­‌روند و کسی جواب‌گوی آن نيست… .

کاروان طریق القدس

آرشیو