عصر دوشنبه 29 اردیبهشت ماه، میزگردی حول موضوع بنزین در دانشگاه برگزار شد.
از بین مدعوین، آقای سالاری رئیس سابق شرکت پخش و پالایش فراورده های نفتی، آقای ضرابی معاون مدیر بین الملل شرکت ملی نفت و آقای رنجبر،مدیر گروه انرژی ایتان در میزگرد حاضر شدند.
مهمانان در ابتدا به تشریح نظر خود درباره تصمیم وزارت نفت به واردات بنزین پرداختند.جلیل سالاری،ضمن توضیحاتی در زمینه ریفرمیت تولیدی پتروشیمی ها و نحوه ترکیب آن برای تولید بنزین، پتانسیل های ایجاد شده در تامین بنزین را به برکت تحریم دانست. حسین ضرابی گفت : عملا هیچ کسی موافق واردات بنزین نیست اما نیاز مملکت، واردات بنزین را اجتنابناپذیر میکند. پویان رنجبر با درخواست از وزارت نفت برای ارائه مستندات آنالیز بنزین های پتروشیمی، پالایشگاه و بنزین وارداتی، گفت: ریفرمیت پالایشگاه اراک و پتروشیمی کیفیت مشابه دارند و عامل سرطان معرفی کردن پتروشیمی غیرکارشناسی است. اما اگرعلت مخالفت دولت این است که پتروشیمی وظیفه دیگری دارد ، چرا آلودگی را بهانه می کنیم و سلامت روانی جامعه را به خطر می اندازیم؟ او همچنین رعایت چهار شرط را برای واردات ضروری دانست: بنزین وارداتی دارای استاندارد یورو4 باشد ، در صورت تحریم در هر زمان که خواستیم در 24 ساعت بتوانیم دو بار بنزین تولید کنیم ، واردات تهاتری باشد (کالا به کالا) و اینکه در صورت حذف بنزین پتروشیمی، پتروشیمی ها محصولاتی با ارزش افزوده بیشتر از بنزین تولید کنند.
سالاری در پاسخ به این سوال که آیا تهاتر، دلیل قابل قبولی برای واردات است، گفت: وقتی می توانیم در راستای اقتصاد مقاومتی سیاست خودکفایی داشته باشیم اصلا چرا باید واردات شود؟چرا هزینه را صرف تولید و اشتغال نکنیم؟ آیا نیاز کشور را نمی شود از پتروشیمی تامین کرد؟ سالاری در ادامه گفت: همه شرکت ها گواهی کنترل کیفیت دارند. از وزارت نفت خواهش می کنم بدون جو سازی کیفیت بنزین ها را آنالیز کنند. امسال سال مدیریت جهادی و نگاه اقتصادی مقاومتی است، اما متاسفانه تحولاتی نمی بینیم. برای جبران عقب افتادگی ها به جوانها اتکا کنیم. آن هایی که در پیشرفت پالایشگاه اراک نقش محوری داشتند الان در حاشیه اند. از مدیران انتظار می رود برای جوانان و مجموعه الگو باشند.
ضرابی متهم کردن وزارت نفت به عنوان تنها عامل آلودگی هوا را بی انصافی دانست وگفت: آلودگی علل مختلفی دارد. چه زمانی خود همین دانشگاه تصمیم گرفته ماشینی تولید کندکه مصرف بنزین آن کم باشد؟ وی هم چنین از پاسخ به سوالی درباره چرایی حذف بنزین پتروشیمی ها خودداری کرد و گفت: این سوال مربوط به حوزه من نیست، به هر میزانی که پالایش و پخش به ما اعلام کند، ما ملزم به واردات آن هستیم.
در ادامه رنجبر چند راهکار برای مساله پیشنهاد داد: قدم اول کاهش مصرف است ، اصلاح میزان مصرف سوخت خودروهاست. قدم دوم توسعه ظرفیت و بهینه سازی پالایشگاه هاست.باید توجه داشت که راهی که الان برای واردات باز می کنیم موجب تشدید تحریم ها خواهد شد، این ظرفیت تولید ریفریمیت داخل را نسوزانیم. اگر وارد می کنیم حتما استاندارد یورو4 باشد. محیط زیست در حرفهای کارشناسی خود بازنگری کند.
گفتنی است تلاش ها و پیگیری ها برای حضور نمایندگان محیط زیست، پتروشیمی ها و پالایش و پخش بی نتیجه ماند ، به طوری که مهندس متاجی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی پالایش و پخش، دقایقی قبل از شروع میزگرد، حضور خود را لغو کردند. بعضی از مسئولان، علت عدم اظهار نظر خود را، امنیتی شدن موضوع بنزین و منع مدیران ارشدشان از مصاحبه بیان کردند.
شایان ذکر است برای این میزگرد از اساتید دانشکده های مرتبط همچون نفت، پلیمر و مهندسی شیمی نیز دعوت شده بود تا در برنامه حضور داشته باشند که متاسفانه علی رغم ارسال دعوتنامه های مخصوص برای اساتید، حضور آنها در برنامه مشاهده نشد.