جمعه 12 سپتامبر 2008 10:30
چگونگي تولد روسيه جديد در تقابل با آمريكا

در گفت و گوي تفصيلي فارس با استاد دانشگاه اصفهان تشريح شد چگونگي تولد روسيه جديد در تقابل با آمريكا خبرگزاري فارس:استاد انشگاه اصفهان در گفت و گوي تفصيلي با فارس به بيان ويژگيهاي اقتصادي روسيه و تقابل اين كشور با امريكا در عرصه سياسي و اقتصادي در آينده اي نزديك پرداخت و گفت: روسيه […]

در گفت و گوي تفصيلي فارس با استاد دانشگاه اصفهان تشريح شد

چگونگي تولد روسيه جديد در تقابل با آمريكا

خبرگزاري فارس:استاد انشگاه اصفهان در گفت و گوي تفصيلي با فارس به بيان ويژگيهاي اقتصادي روسيه و تقابل اين كشور با امريكا در عرصه سياسي و اقتصادي در آينده اي نزديك پرداخت و گفت: روسيه جديدي در تقابل با آمريكا در حال متولد شدن است.

محمدحسين اديب در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس اظهارداشت: در وضع موجود در روسيه به ازاي هر 4 نفر شاغل يك بازنشسته، در سال 2025 ميلادي به ازاي هر دو نفر شاغل يك بازنشسته و در سال 2050 به ازاي هر سه نفر شاغل 2 نفر بازنشسته وجود خواهد داشت. در سال 2050 ميلادي روسيه به خانه سالمندان و يا كشور بازنشستگان تبديل مي شود.
وي افزود: روسيه جزو 5 كشوري است كه كمترين نرخ زاد و ولد را در سياره زمين دارد. تبديل شدن روسيه به خانه سالمندان آغاز افول شديد و عدم تعادلهاي اجتماعي گسترده در روسيه خواهد بود.

* زاد و ولد كم در روسيه به سبب گراني مواد غذايي

اين استاد دانشگاه در پاسخ به اين سوال كه علت كمي زاد و ولد در روسيه چيست گفت: مهمترين عامل گراني مواد غذايي در اين كشور است. وقتي آفتاب در غرب روسيه طلوع مي كند، آفتاب در شرق اين كشور غروب مي كند. طول رودخانه ولگا 3700 كيلومتر است و وسعت جنگلهاي آن 5 برابر ايران است، اما توليد گوشت اين كشور يك و نيم ميليون تن از فرانسه (كه فقط دو برابر استان اصفهان مي باشد) بيشتر است.
وي با بيان اينكه توليد غلات اين كشور نيز فقط 10 ميليون تن از فرانسه بيشتر است گفت: توليد مواد كشاورزي و دام در روسيه تقريبا در حدود فرانسه است و اين نشان مي دهد كشوري با اين حجم از وسعت و آب در كشاورزي و دامداري بسيار ضعيف عمل كرده و مي كند.

* قيمت ميوه در روسيه 5 برابر ايران

اديب با بيان اينكه وضعيت بد كشاورزي به گراني شديد قيمت مواد غذايي منجر شده گفت: گوشت قرمز هر كيلو 6 تا 9 هزارتومان ، برنج يك كيلو 5 هزارتومان و قيمت ميوه بيش از 5 برابر ايران است.
وي افزود: هزينه غذا براي يك نفر در مسكو و پطروگراد با شرايط حداقلي ، حدود 400 هزار تومان است و اين در حالتي است كه متوسط حقوق در روسيه 600 تا 700 دلار است.
وي افزود: زندگي در روسيه براي عموم مردم بسيار سخت است. براساس محاسبه سازمان تجارت جهاني در هيچ كشور سياره زمين قيمت مواد غذايي در ارتباط با سطح دستمزد به اندازه روسيه غير متعادل نيست.

* گراني فلج كننده مسكن در روسيه

اديب با بيان اينكه گراني مسكن در مسكو و پطروگراد فلج كننده است گفت: قيمت آپارتمان در مسكو هر متر از 5 ميليون تومان به بالا و پطروگراد هر 4 ميليون تومان به بالا است.
وي با اشاره به اينكه قيمت مسكن در مسكو طي 5 سال گذشته 7 برابر شده است گفت: به عنوان مثال قيمت يك آپارتمان 38 متري از 45 هزار دلار در هر متر به 120 هزار دلار در هر متر رسيده است و اجاره همين آپارتمان از 300 دلار در ماه به 1300 دلار در ماه در همين فاصله زماني افزايش يافته است.
اين اقتصاددان افزود: دستمزد يك پزشك كه روزانه 10 ساعت كار مي كند در مسكو 2500 دلار و هزينه اجاره خانه او 1200 دلار در ماه است.
وي در پاسخ به اين سوال كه علت گراني مسكن در شهرهاي بزرگ روسيه چيست گفت: نظر به اينكه بخش كشاورزي در روسيه بسيار بي رونق است و اشتغالزا نيست و توليدات صنعتي نيز ساليانه كاهش مي يابد، لذا در روسيه جز در مسكو و چند شهر بزرگ شغل و بازار كار نيست و همه مردم به اين چند شهر براي اشتغال هجوم مي آورند.
اديب گفت: با توجه به اينكه درآمدهاي نفتي بيشتر در اين چند شهر توزيع مي شود و به سبب نبودن اشتغال در بقيه روسيه مردم به اين چند شهر هجوم آورده و اين باعث افزايش قيمت مسكن در اين چند شهر مي شود.
وي ادامه داد: در حالي كه هر چه از مسكو فاصله مي گيريم قيمت مسكن به شدت كاهش مي يابد ، اما علت اصلي ارزاني مسكن نبودن فرصت كار در اين مناطق است.

* قيمت كالاهاي وارداتي در روسيه 5 تا 10 برابر بازار جهاني

اين استاد دانشگاه اصفهان در ادامه گفت: متوسط حقوق گمركي در روسيه 5 درصد است، اما كالاهايي كه منشا وارداتي دارند 5 تا 10 برابر بازارهاي جهاني عرضه مي شوند. به عنوان مثال بهترين برنج خارجي در دنيا اكنون هر كيلو يكهزار تومان است ، اما قيمت برنج در روسيه هر كيلو 5 هزار تومان است.
اديب افزود: همينطور همه مردم دنيا از مزاياي پوشاك و كفش ارزان چين استفاده مي كنند، اما قيمت پوشاك و كفش در روسيه 10 برابر بازار جهاني است.
وي اضافه كرد: قيمت بليط هواپيما در روسيه به نسبت كيلومتر طي شده 4 برابر ايران است. بليط اتوبوس در دومين شهر بزرگ روسيه (پطروگراد) 700 تومان است. قيمت يك ليتر بنزين 1000 تومان و هر كيلو وات برق 60 تومان است.

* مسكو گرانترين شهر دنيا

استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان به عنوان جمع بندي نظام قيمتها در روسيه گفت: با آمار سازمان تجارت جهاني مسكو گرانترين شهر دنيا است.

*سطح عجيب دستمزدها در روسيه!

اديب در پاسخ به اين سوال كه وقتي قيمت كفش و پوشاك در روسيه 10 برابر بازار جهاني است و مواد غذايي 5 برابر بازار جهاني دستمزدها چه ميزان است؟ گفت: تاجيكها به عنوان كارگران يدي در مسكو بين 160 هزار تا 240 هزار تومان دستمزد مي گيرند. متوسط حقوق بازنشستگان بين 50 تا 180 هزارتومان، متوسط حقوق اساتيد بازنشسته دانشگاه 150 هزار تومان، متوسط حقوق معلمان 240 هزار تا 400 هزار تومان، حقوق پرستاران بين 300 هزار تا 800 هزارتومان و حقوق يك راننده اتوبوس در مسكو 900 هزارتومان است.
وي افزود:اينكه مردم روسيه برنج را به 5 برابر و پوشاك و كفش را 10 برابر بازار جهاني خريداري مي كنند و دستمزد آنها در چنين سطحي باشد زندگي را براي اكثر مردم بسيار دشوار كرده است.

* وضعيت صنعت در روسيه

اديب در پاسخ به اين سوال كه وضعيت صنعت روسيه چگونه است گفت: ارزش روبل مدام در مقابل دلار تقويت مي شود، 31 روبل يك دلار در سال 2002 اكنون به 23 روبل در مقابل يك دلار رسيده است و اين به معناي آن است كه كالاهاي خارجي در سالجاري حدودا 30 درصد نسبت به سال 2002 ارزانتر وارد روسيه مي شود.
وي در خصوص وضعيت تورم در روسيه گفت: تورم در روسيه در سال 2002 حدود 16 درصد و اكنون 15 درصد است. يعني هزينه توليد در روسيه ساليانه 15 تا 16 درصد افزايش يافته است.
وي افزود: قراردادن اين دو مولفه در كنار يكديگر، موقعيت صنايع روسيه را نشان مي دهد؛ اينكه هزينه توليد هرسال در روسيه 15 درصد افزايش مي يابد اما با افزايش ارزش روبل، كالاهاي خارجي هرسال ارزانتر وارد روسيه مي شود.
اين استاد دانشگاه اضافه كرد: نظر به اينكه اين فرآيند 6 سال است كه تداوم داشته و هر سال تكرار شده است، چيز چنداني از صنايع روسيه باقي نمانده است.
وي ادامه داد: تنها طي 12 ماه گذشته تورم در روسيه 15 درصد و ارزش روبل در مقابل دلار حدود 9 درصد افزايش يافته است. يعني توليد كنندگان روسي بايد 24 درصد كالاي خود را ارزانتر از سال قبل ارائه دهند.
اديب افزود: تنها ضريب خطاي اين بحث، تورم در كشورهاي عمده طرف تجاري روسيه است. اگر اين تورم را 4 درصد فرض كنيم فقط طي 12 ماه گذشته توليد كنندگان روسي 19 درصد هزينه توليد آنها افزايش يافته، بدون آنكه موفق شده باشند قيمت محصول خود را افزايش دهند. تكرار اين فرآيند براي 6 سال واردات را جايگزين توليد داخلي كرده است.

* شركتهاي بدهكار روسي

استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان با بيان اينكه ذخاير ارزي روسيه در پايان سال 2006 ميلادي 311 ميليارد دلار و بدهي خارجي اين كشور 287 ميليارد دلار بوده گفت: اين نشان مي دهد ذخاير ارزي روسيه تقريبا با بدهي خارجي اين كشور مساوي است. اما ذخاير ارزي روسيه به دولت اين كشور تعلق دارد و بدهي خارجي به شركتهاي دولتي و غيردولتي روسيه مربوط مي شود.
وي با اشاره به اينكه عمده شركتهاي بزرگ روسيه عميقا بدهي خارجي دارند افزود: بسياري از شركتهاي روسي تقريبا به ازاي دارايي خود بدهي خارجي دارند. به زبان ديگر عمده شركتهاي روسيه با ورشكستگي فاصله چنداني ندارند.
اين اقتصاددان گفت: در واقع بسياري از عمده شركتهاي روسي به ازاي دارايي خود بدهي خارجي دارند.

* سطح عمومي تعرفه هاي گمركي

اديب در پاسخ به اين سوال كه چرا سطح عمومي تعرفه ها در روسيه 5 درصد اما قيمت بسياري از كالاها 5 تا 10 برابر بازارجهاني است گفت: واردات در روسيه به وسيله انحصار صورت مي گيرد و سود عظيم اين اختلاف نصيب انحصارات وارداتي مي شود و ساختار اداري روسيه به گونه اي است كه اين انحصارات نفوذ ناپذير به نظر مي رسد.

* قطع برق 5/1 ساعته در روسيه طي 15 سال

استاد دانشگاه اصفهان در پاسخ به اين سوال كه نقاط مثبت روسيه كدام است گفت: آموزش و درمان در همه سطوح در روسيه رايگان است و برق در روسيه طي 15 سال اخير فقط يكبار به مدت يك و نيم ساعت قطع شده است و اين سه نكته سه ويژگي شاخص روسيه است.

* روسيه قدرتي بزرگ در قرن بيست و يكم

وي در مورد نقش روسيه در قرن بيست و يكم گفت: روسيه روزانه 7 ميليون بشكه نفت صادرات مي كند. درآمد روسيه از اين محل 277 ميليارد دلار است. اگر 10 درصد از مبلغ فوق هزينه استخراج باشد، درآمد خالص روسيه از محل صادرات نفت، 250 ميليارد دلار خواهد بود.
اديب با اشاره به آمارهاي سازمان تجارت جهاني مبني اينكه سود صادرات غير مواد خام سال گذشته در دنيا 5 درصد بوده گفت: يك كشور براي اينكه از صادرات 250 ميليارد دلار سود خالص داشته باشد بايد 5 هزار ميليارد دلار كالا صادر كند، اين درحالتي است كه كل صادرات دنيا در سال گذشته 13 هزار ميليارد دلار بوده است و كل صادرات آمريكا نيز 1600 ميليارد دلار است.
وي با بيان اينكه اين توان صادراتي همه مشكلات روسيه پوشش مي دهد گفت: درآمد ناشي از صادرات نفت، روسيه را به قدرت بزرگ قرن بيست و يك در مقابل آمريكا تبديل مي كند.

* سود خالص صادرات نفت روسيه 3 برابر آمريكا

وي در مورد آينده روابط روسيه و آمريكا گفت: با فروپاشي كمونيزم روسيه به يك دوران انتقالي 15 ساله احتياج داشت تا به ثبات برسد و اكنون به نظر مي رسد كه روسيه به مرحله ثبات رسيده است.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه با رسيدن روسيه به مرحله ثبات، روابط روسيه و آمريكا دچار دگرگوني خواهد شد گفت: مشخصا با ورود روسيه به مرحله ثبات و عبور از مرحله انتقالي ناشي از فروپاشي كمونيزم ماه عسل روابط روسيه و امريكا را نيز بايد خاتمه يافته تلقي كرد.
وي با بيان اينكه سود خالص صادرات نفت روسيه 3 برابر سود خالص صادرات آمريكا است ادعا كرد: روسيه جديدي در تقابل با آمريكا در حال متولد شدن است.

* مقايسه ايران و روسيه

اديب در خصوص مقايسه فعاليتهاي عمراني در ايران با روسيه گفت: مصرف سيمان در ايران 10 درصد بيشتر از روسيه است ، اما جمعيت روسيه 2 برابر ايران است. مصرف سيمان نشان مي دهد فعاليتهاي عمراني در روسيه فقط 40 درصد ايران است.

* قوانين دوران كمونيزم

وي در پاسخ به اين سوال كه آيا قوانين دوران كمونيزم هنوز در روسيه حاكم است اظهارداشت: در روسيه هر فردي كه محل سكونت خود را ترك كند، براي بيشتر از 72 ساعت بايد به پليس اطلاع دهد و اين در دفترچه اقامت فرد ثبت مي شود و اين رسم كه در زمان كمونيستها وجود داشته هنوز نيز در روسيه جاري است.

* اهميت ژئواستراتژيك ايران

اين استاد دانشگاه با اشاره به سخنان كسينجر و چوبايس در خصوص نقش ايران و روسيه در منطقه گفت: كسينجر يك بار گفته اعراب بدون مصر نمي توانند بجنگند، بدون سوريه نمي توانند صلح كنند و بدون يك ايران نيرومند خاورميانه به تعادل قواي با ثبات دسترسي نخواهد داشت، لذا بدون يك ايران نيرومند خاورميانه دچار يك خلع ژئوپليتيك مي شود.
وي به سخنان چوبايس تئوريسين ژئواستراتژيك اشاره كرد و افزود: وجود يك روسيه بسيار نيرومند از نظر اقتصادي ،‌ وجود يك ايران بسيار نيرومند از نظر اقتصادي در جنوب غربي آسيا براي حفظ تعادل ژئواستراتژيك را طلب مي كند.
اديب گفت: برگرفته از دو مولفه فوق وجود يك ايران بسيار نيرومند، شرط ايجاد تعادل ژئواستراتژيك و ژئوپليتيك در جنوب آسيا است .
وي در جمع بندي مطالب خود اظهارداشت: با رسيدن روسيه به مرحله ثبات و ظهور به عنوان يك ابرقدرت اقتصادي، اهميت ژئوپلتيك ايران كه با سقوط كمونيزم كم رنگ شده بود، مجددا احيا مي شود و هشتمين اجلاس شانگهاي در دوشنبه نيز در چنين چهارچوبي قابل تئوريزه شدن است.

کاروان طریق القدس

آرشیو