دوشنبه 27 اکتبر 2008 10:17
پناهیان : غربتی که عرفان جهاد در جامعه ما دارد بی نظیر است!

        حجت‌الاسلام عليرضا پناهيان با حضور در جمع دانشجویان شرکت­ کننده در یادواره­ شهدای دانشگاه صنعتی امیرکبیر به سخنراني درباره رابطه­ عرفان و جهاد پرداخت. وی که در آمفی­ تئاتر مرکزی دانشگاه امیرکبیر سخن می­ گفت، با اشاره به غربت عرفان جهاد در جامعه، گقت: «اگر عامه­ اروپایی­ ها پذیرفته­ اند که […]

 

 

 

 

حجت‌الاسلام عليرضا پناهيان با حضور در جمع دانشجویان شرکت­ کننده در یادواره­ شهدای دانشگاه صنعتی امیرکبیر به سخنراني درباره رابطه­ عرفان و جهاد پرداخت.

وی که در آمفی­ تئاتر مرکزی دانشگاه امیرکبیر سخن می­ گفت، با اشاره به غربت عرفان جهاد در جامعه، گقت: «اگر عامه­ اروپایی­ ها پذیرفته­ اند که اسلام دین خشونت است، برای این است که در دوران معاصر، ما دفاع مقدس و شهدامان و عرفان­شان را به خاک سپرده­ ایم و از آن حرف نزده­ ایم. و گرایشی که به عرفان­ های واردتی پیدا شده نیز به خاطر بی­ خبری از عرفان ناب دفاع مقدس است».

وی با انتقاد از کم­ کاری صورت گرفته در این زمینه افزود: « ما چقدر محرومیم از این جاذبه‌ی بلند که نه تنها محصولات خودمان را در این باره به جهانیان صادر نکردیم، بلکه در جامعه‌ی خودمان هم آن طور که باید و شاید مطرح نکرده‌ایم. یک فیلمساز دفاع مقدس که اساساً او را به عنوان فیلمساز اول دفاع مقدس می‌شناسند، وقتی که می‌رود پیش مقام معظم رهبری می‌گوید دیگر ما از جبهه چه بگوییم؟ در حالی‌که هنوز یک کار عرفانی راجع به دفاع مقدس انجام نداده. کار عرفانی، زبان بین‌المللی خاص خودش را دارد. برانگیختگی‌ای که در آدم‌ها ایجاد می‌کند، مرز نمی‌شناسد.»

عضو هيات علمي رشته تبليغ در حوزه علميه قم و مسوول اتاق فكر نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه‌ها ادامه داد: «متأسفانه در دانشگاه­هامان وقتی که درس اخلاق و عرفان می­ دهیم، هیچ­گاه درس را به دفاع مقدس­ مان که واقعیت عینی آن حرف­ها بودند، نزدیک نمی­ کنیم و مثال دفاع مقدسی نمی­ آوریم. فقط از عرفای نادری که بودند مثال می­ آوریم. اما عرفانی که در دفاع مقدس بود، آن­ قدر ملموس، دوست­ داشتنی و هیجان­ انگیز است که حد و حصر ندارد. اگر روی مفاهیم عرفانی که در جهاد تجلی پیدا کرده، کار کنیم، مشکلات جامعه­ ما برطرف خواهد شد. سیاسیون ما دیگر خجالت خواهد کشید بعد از آن در عرصه­ سیاست بی­ تقوایی کنند. عرفان شهید، آدم را شرمنده و متواضع می­ کند. ما امروز در جامعه­ مان، دین­ گریزان و دین­ ستیزانی داریم که مشکلات­ شان را فقط عرفانی که متجلی است در جهاد می­ تواند حل کند.»

وی در ادامه با ذکر نمونه­ هایی در تبیین عرفان ناب، گفت: «جهاد بدون بعد عرفانی­ اش واقعاً ارزش ندارد و خشونت­ طلبی است. و عرفان هم بدون این­که در بستر جهاد تجلی پیدا کند، یک صوفی­ مآبی و عزلت­ گزینی و مسئولیت­ گریزی است. شخص زاهد و گوشه­ گیری به نام عثمان بن مظعون خدمت رسول اکرم (ص) رسید و از قصد خود مبنی بر گوشه­ نشینی خبر داد. پیامبر به او فرمود: انّ رهبانیة امّتی الجهاد فی سبیل الله. در عرفان ناب شیعی، عارف­ ترین مردم، شجاع­ ترین مردم است. فناء فی­ الله اگر درست تفسیر شود، به جز شهادت معنای دیگری پیدا نمی­ کند. امام رضا علیه­ السلام فرمودند اگر کسی به ذکر خدا اقدام کند و مشتاق لقائش نباشد، خودش را مسخره کرده است! توجه داشته باشید که اشتیاق این نیست که بگوییم خدایا مرگ من را شهادت قرار بده، باید بگوییم خدایا هرچه زودتر شهادت در راهت را نصیب من بگردان».

حجت­ الاسلام پناهیان نشاط را مهم­ ترین شاخصه­ شهدا که امروز در جامعه دیده نمی­ شود دانست و افزود: «اگر وقتی می­ شنوید شهید، اولین کلمه­ ای که به ذهن­ تان می­ رسد، نشاط نیست، بدانید که شهید را خوب به شما معرفی نکرده­ اند».

وی با اشاره به فیلم اخراجی­ ها گفت: «یکی از دوستان فیلمی ساختند و دارند می­ سازند برای دفاع مقدس. من به برادرمان گفتم اگر می­ خواستی بگویی که این جور آدم­ ها هم به جبهه می­ آمدند، خوب است، اما یک گوشه­ ی فیلم دارد به یک جایی لطمه می­ زند. چرا همه­ بچه­ های جبهه خشک­ اند و این­ ها طنزپردازی می­ کنند؟ شادی­ ای که بین خود رزمنده­ ها بود را چرا نشان ندادی؟ یک صحنه­ ای را مردم خیلی خوب است ببینند. این­ که این آدم­ های شوخ و طناز، از بچه­ های شهادت­ طلب و نمازشب­ خوان جنگ، در شوخ بودن عقب می­ مانند! این شادی­ که بین رزمندگان بود، یکی از علائم عرفان است. من­ جمله چیزهایی که بچه­ ها در جبهه به شوخی می­ گرفتند، جان­ شان بود! آن کسی که آمد و به مرگ لبخند زد، عرفانش دیدنی است، نه آن کسی که آمد و به سختی تحمل کرد و ماند».

حجت ­الاسلام پناهیان در ادامه به ذکر خاطراتی ناب از عرفان رزمندگان پرداخت که استقبال دانشجویان شرکت­ کننده در برنامه را در پی داشت.

گفتنی است برنامه­ یادواره­ شهدا که به همت مرکز نشر ارزش­های دفاع مقدس بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار می­ شود، تا سه­ شنبه 7 آبان ادامه دارد.

کاروان طریق القدس

آرشیو