دوشنبه 26 ژانویه 2009 14:47
جوان ايرانى نجيب و بلندنظر

اگر نسل سومى ها وظايفشان را به خوبى انجام دهند مشكلات نسل چهارمى ها كمتر خواهد بود.

گم شدن هدف و مسير در ميان پيچ و خم هاى ساختارى و ادارى، آسيب و نقصان هر نهاد و سازمان دولتى محسوب مى شود. حال اگر اين هدف، فرهنگى و در جهت تعالى انسان هاى يك جامعه باشد، از اهميت بيشترى برخوردار است. سازمان ملى جوانان به عنوان نهادى كه حدود ۱۰ سال از عمرش مى گذرد، نقش تسهيل كننده، برنامه ريز و ناظر را در زمينه مسائل مختلف جوانان برعهده دارد. اين سازمان به عنوان يك برنامه ريز، خط مشى هاى كلى و جزئى سازمان هاى دولتى را در حوزه مسائل فرهنگى و اجتماعى جوانان به آنان ابلاغ مى كند و در نهايت به عنوان يك ناظر وقتى پاى حساب پس دادن و گزارش دادن به ميان آمد، مى بايست همه ارگان هاى دولتى را در كلامى ساده به خط كند و از آنان بپرسد «براى جوانان چه كرديد »گرچه امسال سى امين سال پيروزى انقلاب اسلامى كشورمان را جشن مى گيريم، اما به نظر مى رسد جوانان و نسل سومى هاى تربيت يافته در سال هاى پس از انقلاب با مشكلاتى مواجه است كه مهم ترين آنها ازدواج است. مسئله اى كه سازمان ملى جوانان آن را به عنوان مهم ترين مأموريت كارى خود مورد بررسى قرار داده و تاكنون برنامه هاى راهبردى ويژه اى را براى تسهيل و پايدارى آن به سازمان هاى دولتى ابلاغ كرده است. موضوع ساده است؛ جوانان بايد راحت ازدواج كنند، ازدواجى ساده و البته پايدار. اما سؤالى كه اينجا مطرح مى شود، اين است كه ازدواج آسان چه تعريفى دارد آيا سهل و آسانى ازدواج تنها به مخارج عروسى و عقد خلاصه مى شود اما يك جوان ايرانى براى تهيه ساده ترين زندگى و حداقل ها نيازمند شغلى مناسب است كه به نظر مى رسد با وجود بلندمدت بودن برنامه ريزى هاى دولتمردان در گذشته و عبور جوانان از سن ازدواج، جامعه با بحرانى جبران ناپذير روبه رو است؛ بحرانى كه سال هاى آينده به دليل افزايش دخترها و پسرهاى مجرد جامعه را درگير خودش مى كند.گفت وگو با حجت الاسلام محمدجواد حاج على اكبرى، رئيس سازمان ملى جوانان معطوف به امر ازدواج و بررسى مجموعه فعاليت هاى سازمان ملى جوانان در اين حوزه است.اين مصاحبه را كه بعد از ماه ها پيگيرى و مكاتبات ادارى و بالاخره گذشتن از بوروكراسى سازمان ملى جوانان صورت گرفته است، در ادامه بخوانيد.

فكر مى كنم براى جوانان جالب باشد كه بدانند رئيس سازمان ملى جوانان در چه سنى و در چه سالى ازدواج كرده است
بسم الله الرحمن الرحيم. من در سن ۲۷ سالگى ازدواج كردم، در سال ۱۳۷۰‎

زندگى نيمه مستقل شما چقدر طول كشيد
اگر زندگى نيمه مستقل را به معناى دوران آشنايى تلقى كنيم حدود ۶ ماه طول كشيد چون در فرهنگ ما هست كه ابتدا عقدى موقت ميان دختر و پسر خوانده مى شود تا آنها همديگر را بهتر بشناسند و بعد هم عقد دائم بين شان جارى مى شود و مى روند در پى مراسم عروسى.

حاج آقا، در جامعه ما اين ذهنيت وجود دارد كه افراد بايد به يك تمكن مالى برسند و بعد اقدام به ازدواج كنند، آيا شما از لحاظ مالى كاملاً تأمين بوديد كه اقدام به ازدواج كرديد
خير، تقريباً مى شود گفت در آن زمان فقط خودمان مهيا بوديم و امكانات و شرايط مالى مان در حداقل ممكن بود لذا ما حتى براى برگزارى مراسم ساده عروسى هم وام قرض الحسنه گرفتيم و تا سال ها هم قسط آن را پرداخت مى كرديم.
منزل شخصى داشتيد
خير، يك خانه اى را اجاره كرده بوديم كه صاحب آن بسيار انسان خوبى بود و با ما راه مى آمد و مى شود گفت كه من براى تهيه وسايل اوليه اى كه بايد پسر يا داماد آنها را مهيا كند وام گرفتم و البته كاملاً اعتقاد داشتم كه خداوند متعال بركت مى دهد چون مقوله ازدواج امرى است پربركت و سرشار از الطاف الهى و اگر كسى واقعاً به خداى متعال اعتماد و اعتقاد داشته باشد و وارد اين عرصه شود ماوراء تصورش به او كمك مى شود. البته اين معنايش اين نيست كه شخص اهمال كارى كند بلكه بايد به دنبال تلاش و به دست آوردن شغل مناسب، درآمد كافى باشد و در قبال طرف مقابل احساس مسئوليت كند. توكل به خدا را هم فراموش نكند لذا من آثار و نتايج اين توكل و اعتماد را به عينه ديدم چون تا حدود ۴۱ سالگى يعنى تقريباً بعد از ۱۴ سال زندگى مشترك ما منزلى از خودمان نداشتيم و مستأجر بوديم و الآن ۵ سال است كه با لطف خدا توانستيم با وام هاى قرض الحسنه خانه اى راخريدارى كنيم.
شما قبل از گرفتن اين مسئوليت به عنوان يك معلم اخلاق شناخته مى شديد و با توجه به حوزه هاى كارى تان بيشتر با جوانان در ارتباط بوديد، در آن زمان بيشترين مسائل و مشكلاتى كه جوانان و نوجوانان به شما منتقل مى كردند معطوف به چه حوزه هايى بود
من چند محيط را به صورت ويژه تجربه كرده ام، يك محيط حوزوى بود، مدير حوزه، مدرس حوزه و امثالهم، آنجا بيشترين مراجعاتى كه داشتيم از طيف مشاوره تحصيلى و مسائل معنوى بود البته دوستان طلبه مراجعاتى هم براى مسائل زندگى شان داشتند ولى معمولاً به دليل اينكه سال هاى آغازين طلبگى همراه با يك كوشش خيلى جدى براى تحصيل است كمتر يك جوان طلبه به دنبال تشكيل خانواده مى رود و يكى از دلايلى هم كه من دير ازدواج كردم براى همين است چون سن ۲۷ سالگى براى ازدواج مناسب نيست اما آنقدر در آن سال ها درگير مسائل تحصيلى و جبهه و جنگ بوديم كه نمى توانستيم به ازدواج فكر كنيم.
بعد هم كه به محيط دانشگاه وارد شدم مراجعات زيادى در خصوص مسائل و مشكلات جوانان داشتم چون دانشگاه ها مختلط است و جوانان سؤالات زيادى در حوزه هاى مختلف دينى و اخلاقى برايشان پديد مى آيد.
اما طيف ديگرى كه من سال ها با آنها مرتبط بودم و از نزديك به مشكلاتشان آشنايى پيدا كردم بچه هاى دبيرستانى بودند چون من بلافاصله كه از دبيرستان خارج شدم با تأسيس انجمن اسلامى مرتب با دانش آموزان ارتباط داشتم تا اين كه نماينده رهبرى در انجمن شدم و ارتباطات من با دانش آموزان در سطح ملى گسترش پيدا كرد. در دبيرستان آنچه كه دانش آموزان در مراجعاتشان به ما عنوان مى كردند بيشتر به حوزه راهنمايى براى مسائل خاص اول دوره نوجوانى خلاصه مى شد مثل مسائل اعتقادى و ارتباطات درون خانواده اى چون آنها هنوز خيلى در حال و هواى تشكيل خانواده نيستند و عمدتاً بحث هاى فرهنگى و اخلاقى و سلوكى ذهنشان را درگير مى كند.
اين ارتباطات الآن هم ادامه دارد
بله، خوشبختانه اين ارتباط هست البته يك مقدار از جهت طيف جوانانى كه با ما مرتبط شده اند و مراجعه مى كنند وسيع تر شده است.

بعد از اين كه به سازمان ملى جوانان آمديد و با تمام جوانان مرتبط شديد مشكلات آنان را از چه جنسى مى بينيد
اول از همه اين را بگويم كه آن ارتباطات گذشته هنوز هم ادامه دارد يعنى ما همچنان كه در محافل دانشگاهى و دانش آموزى و حوزوى قرار مى گيريم بخشى از مراجعاتى كه به ما مى شود از جنس همان ارتباطات قبلى است البته با گستردگى و وسعت بيشتر، مثلاً يك بخش ديگرى اضافه شده كه آن مربوط به مسائل دولتى مى شود نظير مشكلات مالى و درآمدى يا جوانى كارش در يك اداره اى گير است توقع دارد ما آن را حل كنيم بنابراين اين بخش ها هم به ارتباطات گذشته ما اضافه شده است.

مهمترين دستاورد سه سال مسئوليت خودتان در سازمان ملى جوانان را چه مى دانيد دستاوردى كه وقتى به آن نگاه مى كنيد احساس رضايت داريد.
شايد يك دستاورد اين باشد كه ما با يك نگاه علمى تر، وسيع تر و جامع تر به مقوله ازدواج نگاه كرديم يعنى ما بيشتر سعى در شناخت مسئله داشتيم البته تا وضعيت مطلوب فاصله داريم، ما در بخش جوان شناسى قدم هاى تازه اى برداشتيم و ظرفيت ها را شناسايى كرديم و تمام تجربياتمان را براى شناخت مشكلات جوانان و نيازهاى آنان و پيدا كردن راه حل هاى مشكلات نوپديد به كار گرفتيم و قدم هاى خوبى هم در اين زمينه برداشته ايم، از طرفى ما بخش مطالعات سازمان را تقويت كرده ايم و ازطريق ارتباط با مراكز دانشگاهى و حوزوى توجه محققين را به مسائل جوانان جلب كرديم. در بخش هاى ديگر هم سعى كرده ايم اولويت ها را به دست آوريم كه ازدواج درصدر قرار گرفت و احساس كرديم كه بايد در اين موضوع سرمايه گذارى ويژه اى داشته باشيم لذا خوشبختانه ديديم ساز و كارهاى خوبى در خود دولت وجود دارد. بنابراين ما به آن بخش هايى كه احساس مى كرديم كمتر مورد توجه هستند و يا ساماندهى لازم براى پيگيرى آنها وجود نداشته است ارجحيت داديم مثل مسئله هويت، ازدواج، اوقات فراغت و مشاركت هاى اجتماعى.
در بخش سلامت هم سلامت روانى و روحى جوانان را اولويت گذارى كرديم و براساس اين اولويت گذارى سعى كرديم يك نوع همگرايى ميان سازمان ها به وجود آيد بنابراين ستاد ملى ساماندهى امور جوانان را خيلى مجدانه پيگيرى كرديم.

اين ستاد چه وظايفى را برعهده دارد
اين ستاد به عنوان يك مركز مرتبط با دستگاه هاى اجرايى عمل مى كند تا هميشه موضوعات مربوط به جوانان درجايگاه شايسته خودش از طرف مسئولان مورد توجه قرار گيرد كه الحمدلله اين ستاد در تمام استانها با مسئوليت استانداران به وجود آمده و فعاليت مى كند. بنابراين اگر بخواهم جواب سؤال قبلى شما را كامل كنم بايد بگويم كه من و دوستانم با اين دستاورد به خودمان اميدوارى مى دهيم كه ما توانسته ايم موضوعات مربوط به جوانان را با مطالعه و با بررسى نسبتاً جامع طبقه بندى كنيم و براساس آن طبقه بندى رسيدگى به مشكلات جوانان را در دستور كار سازمان و دستگاه هاى اجرايى كشور قرار بدهيم كه خوشبختانه قدم هاى خوبى تا كنون برداشته شده است و تلاش شد در موضوعات اصلى مثل هويت، ازدواج و اوقات فراغت فرهنگ سازى مناسب به همراه الگوسازى هاى متنوع صورت بگيرد كه شما نمونه اش را در امر ازدواج مشاهده مى كنيد كه يك موج گسترده اى در رسانه ها به راه افتاد و يا در تابستان درخصوص اوقات فراغت جوانان ديديد كه فعاليت هاى قابل ملاحظه اى از سوى سازمان صورت گرفت و اين به خاطر جديت مسئولين در فرهنگ سازى و ارائه الگوهاى مناسب به جوانان بود.

درخصوص هويت كه به نظر مى رسد سازمان روى آن تأكيد زيادى دارد چه فعاليت هايى صورت گرفته است
ما در موضوع هويت تأكيد ويژه اى بر الگوسازى جوانان برتر داريم و موفق شده ايم بانك نسبتاً قوى و خوبى را از جوانان برتر سراسر كشور به صورت متنوع نه صرفاً با يك نگاه خاص كه چند قشر محدود مثل جوانان المپيادى و كنكورى را در بر مى گيرد درست كنيم.
يك تلاش ديگرى هم كه در سازمان صورت گرفته اين است كه تمام اقداماتى كه تاكنون صورت گرفته را آورديم پاى نقشه تا همه دست اندركاران بدانند كدام بخش از كار را اجرايى مى كنند. بنابراين ما با اين كار سعى كرديم از كارهاى پراكنده و بى منطق پرهيز كنيم.

سازمان ملى جوانان شأن پيگيرى و نظارت بر روند اجرايى وظايف دستگاه ها و سازمان هاى ديگر در امور جوانان را دارد
ما بيشتر سعى مى كنيم نقش هماهنگى داشته باشيم البته پيگيرى هم مى كنيم و بر سياست ها و راهبردها نظارت داريم كه آن را هم با ساز و كارهايى سعى كرده ايم تقويت كنيم مثلاً به صورت خاص در امر ازدواج بررسى هاى اوليه ما از آمارها و ساختارهاى جمعيتى نشان داد كه بايد اين مسئله را به صورت ويژه پيگيرى كنيم بنابراين مطالعات گسترده اى صورت داديم و الآن سازمان مجهز به يك نگاه علمى در اين قضيه است يعنى از وضعيت جمعيتى در اين امر كاملاً آگاه است. در ورود به بحث هاى اجتماعى و مهندسى اجتماعى هم مؤلفه هاى زيادى وجود دارد مثلاً در موضوع خانواده و ازدواج بايد دهها عوامل ديگر مورد بررسى قرار گيرد و بعد نقشه راه تهيه شود كه ما در اين زمينه سيماى روشن و واضحى را از وضعيت ازدواج در كشور داريم و البته به مسئله طلاق هم اهتمام داريم چون در كنار مسئله ازدواج بايد آژير بسيار خطرناك طلاق را هم مشاهده كرد. بنابراين مطالعاتمان را گسترده تر كرديم و دوستان ما يك دهه اخير يعنى از سال ۷۵ تا ۸۵ به اضافه سال هاى ۸۶ و ۸۷ تا همين ماه جارى را مورد بررسى و تحليل قرار دادند و با تهيه يك اطلس جامع كشورى كه در آن سيماى ازدواج و طلاق هر استان وجود دارد تصميم گيران و سياست گذاران را با اطلاعات ارزشمندى آشنا مى كند. اين بررسى ها يك نكته اى را به ما نشان داد كه فكر مى كنم بد نباشد شما هم بدانيد و آن نكته اين است كه با توجه به ساختار جمعيتى كشور و تحولاتى كه در ساختار جمعيت كشور اتفاق افتاده ما در موضوع ازدواج و تشكيل خانواده در شرايط ويژه اى قرار داريم. البته اين مسئله در خصوص مسكن و شغل هم هست، مخصوصاً در ارتباط با اشتغال همين وضعيت را ما مشاهده مى كنيم، در بحث هاى هويتى هم به نوعى اين مسئله خودش را نشان مى دهد.
بررسى هاى ما نشان داد كه ما در شرايط كنونى در وضعيت هشدار به سر مى بريم. يعنى اگر تدبير مناسب اتخاذ نشود با توجه به اين كه ازدواج در يك سن خاص مطلوب است و اگر از اين سن بگذرد مشكلات فراوانى پديد مى آيد در سال هاى آينده با يك بحران روبه رو مى شويم. بنابراين بايد همه امكانات و ظرفيت هاى مختلف فرهنگى و اجتماعى و حتى اقتصادى كشور را بسيج كنيم تا از اين سنوات به خوبى بگذريم، ما نگران اين هستيم كه اگر خوب به اين مسئله پرداخته نشود تعداد زيادى از جوان ها در وضعيت مجردى بمانند و كشور در آينده با تعداد زيادى آدم هاى ازدواج نكرده مواجه شود كه حالا عوارض منفى اين مسئله را به خوبى مى دانيد.
نقشه اى كه شما در خصوص ازدواج تهيه كرده ايد فقط تا مرحله ازدواج را ديده است يا پايدارى آن را هم مدنظر دارد
شعار سازمان در زمينه ازدواج «ازدواج آسان، آگاهانه، به هنگام و پايدار» است. زندگى مستحكم و پايدار زمانى رخ مى دهد كه روان و بدون گرفتارى باشد و اين روانى و بدون گرفتارى زمانى اتفاق مى افتد كه انتخاب ها درست و آگاهانه باشد.
بنابراين اهتمام ما بيشتر روى آگاهى و روشن بينى هاى جوان ها در امر ازدواج است. بعد يك بحث تكميلى داريم كه آن خانواده است، مسائل فرزندان، تعامل زوجين و مسائل حقوقى خانواده از اين قبيل اند، البته اينها هر كدام يك سهمى در پايدارى خانواده دارند اما آن سهمى كه ما فعلاً به طور ويژه مورد اهتمام قرار داده ايم مسئله آگاهى هاست. يعنى احساس مى كنيم اگر آگاهانه و با مهارت كافى زندگى شروع شود ضريب پايدارى خيلى افزايش پيدا مى كند و ما اينها را در برنامه ملى خانواده توسط كميته ملى خانواده دنبال مى كنيم.
سازمان ملى جوانان خود را يك اتاق فكر و يك ستاد فرماندهى مى داند. آيا دستگاه هاى اجرايى توانسته اند نتايج اين اتاق فكر و دستاوردهاى اين ستاد فرماندهى را در حوزه اجرا پياده سازى كنند
در بخش اجرا وضعيت مان مطلوب نيست ولى اميدواريمان زياد است.
بعضى از دستگاه ها خوب وظايفشان را شناسايى كرده اند و دارند به وظايفشان عمل مى كنند، برخى ديگر به خاطر گرفتارى هايشان و يا ساختارهايشان، منابعشان و يك جاهايى حتى تشخيصشان نتوانسته اند پا به پاى ما حركت كنند كه ما دائماً مسئوليت ها و وظايفى كه دارند را به آنها يادآورى مى كنيم به عنوان مثال اخيراً يك نامه اى را بنده براى تمام دستگاه هاى مسئول نوشتم و وظايفشان را يادآورى كردم و همچنين خواستم گزارشات عملكردشان را ذيل وظايف در اسرع وقت در اختيار ما بگذارند. تا نتيجه كار را واقعى تر بتوانيم به مردم ارائه كنيم. در استان ها هم اين پيگيرى ها صورت مى گيرد و احساس مى شود كه دارد توجه مى شود، يك وقت است كه مخاطب شما مسئله را باور نكرده ولى الآن به لطف خدا اين باور به وجود آمده كه بايد به وظايفشان عمل كنند. فكر مى كنم ان شاءالله با تصميماتى كه گرفته مى شود و حمايتى كه شخص آقاى رئيس جمهور از موضوع ازدواج دارند چون ايشان به مسئله خانواده و ازدواج اهميت بسيار زيادى مى دهند شاهد اتفاقات خوبى در اين زمينه باشيم.
فكر نمى كنيد يكى از دلايلى كه شاهد كم توجهى مسئولين به امر ازدواج جوانان هستيم به خاطر فاصله گرفتن آنها از سن ازدواج باشد چون يك مسئول ۴۰ يا ۵۰ ساله ديگر آن دغدغه ازدواج را ندارد و مشكل را از نزديك حس نمى كند.
البته مسئله ازدواج امرى است كه افراد در سنين بالاتر هم به آن توجه دارند چون بالاخره فرزندان آنها نيز مى خواهند ازدواج كنند اما اين كم توجهى كه شما يادآور شديد را من ناشى از عدم تعريف وظايف براى دستگاه ها مى دانم، شما اگر توجه كنيد مى بينيد كه در منابع و بودجه هاى دستگاه ها تكليف روشنى وجود ندارد اما بعضى دستگاه ها هم هستند كه تكاليفشان شناخته شده تر است، مثلاً آموزش عالى يا آموزش و پرورش اينگونه اند، آيا وزارت صنايع هم وظايفش شناخته شده است مثلاً وزارت صنايع چه اقداماتى را مى تواند براى ازدواج جوانان كشور انجام دهد يا وزارت تعاون چه قدم هايى را مى تواند بردارد بنابراين بايد يك جاهايى قانون نوشته شود و يك جاهايى قانون تشريح شود تا دستگاه ها وظايفشان را بدانند.
اگر به سه سال قبل برگرديم باز هم اين مسئوليت را مى پذيريد اگر بپذيريد چه ملاحظاتى را در نظر مى گيريد و چه اقداماتى را انجام مى دهيد كه فكر مى كنيد تاكنون مغفول مانده است
واقعاً خدمت به جوان هاى كشور اسلامى ايران يك افتخار بزرگ است آن هم در يك دولت اصولگراى متعهد مكتبى در كنار يك شخصى مانند آقاى دكتر احمدى نژاد، اينها همه باعث افتخار است. اما اگر به فرض توانستيم زمان را به ۳ سال قبل بازگردانيم فكر مى كنم به مسئله ازدواج بيشتر اهميت مى دادم علتش هم اين است كه آثار و نتايج ازدواج روى سلامت روحى و روانى افراد، امنيت اجتماعى جامعه و پيشرفت اقتصادى كشور بسيار زياد است و اميد به آينده را زياد مى كند. ازدواج روى ديانت افراد تأثير بسزايى دارد و پرداختن به آن ساير فعاليت ها را هم بركت مى بخشد لذا ما واقعاً نگران افزايش زندگى هاى مجردى هستيم.
درخصوص بحث خانواده نيمه مستقل كه سازمان ملى جوانان آن را به تازگى مطرح كرده است مى خواستم از خدمتتان بپرسم كه آيا اين طرح به عنوان جايگزين تشكيل خانواده مستقل مطرح شده است يا خير
خير، ما كه گفتيم خانواده نيمه مستقل عده اى گمان كردند اين طرح جايگزين تشكيل خانواده مستقل است و بعضى ازنقدهايى هم كه من ديدم ناظر بر اين قضيه است كه گفته اند ما مى خواهيم صورت مسئله را پاك كنيم و به ريشه هاى ازدواج كم توجهى كنيم، به نظر من اينها كم لطفى است، ما هيچ وقت نگفته ايم كه با طرح مسئله تشكيل خانواده هاى نيمه مستقل مى خواهيم موضوع ازدواج كشور را كلاً حل كنيم، بلكه مى گوييم طرح اصلى ما همان تشكيل خانواده هاى مستقل است اما مسئله خانواده هاى نيمه مستقل هم يكى از راه حل ها براى آسان سازى ازدواج جوانان است. بنابراين مسئله خيلى پيچيده نيست و خوشبختانه در ميان نخبگان جامعه هم طرفداران زيادى دارد. سازمان هم تاكنون فعاليت هايى در اين خصوص داشته مثلاً ما به كمك يكى از دانشگاه ها سوئيت هاى ۳۵ مترى تهيه كرديم و در اختيار دانشجويان متأهل قرار داديم بنابراين خوابگاه هاى متأهلى يكى از فرصت ها براى تشكيل خانواده نيمه مستقل است اين را هم بگويم كه ما براى طرح خانواده نيمه مستقل مدت هاست كار كارشناسى مى كنيم و در آخرين مرحله ۳۰۰ استاد را در مشهد گردهم آورديم و نظراتشان را گرفتيم يعنى ما كاملاً علمى و منطقى اين طرح را ارائه كرديم.

بهترين تفريح رئيس سازمان ملى جوانان چيست
با مشغله فراوانى كه ما داريم زياد نمى توانيم تفريح داشته باشيم ولى اگر فرصتى دست دهد به همراه دوستان كوه مى رويم.

رئيس جمهور در سفارشاتى كه به شما دارند تأكيدشان بيشتر روى چه مقولاتى است
تأكيد ايشان بيشتر روى تصويب طرح هاى قابل اقدام و اجراست.

آخرين كتابى كه مطالعه كرده ايد در چه حوزه اى است
كتابى است در ارتباط با هويت.

موسيقى هم گوش مى دهيد موسيقى هايى كه جوان هاى امروزى بيشتر آن ها را گوش مى دهند
نه، فقط در اتومبيل و يا جهت اطلاع با توجه به مسئوليتى كه دارم گوش مى دهم.

توصيه شما به جوان هاى متأهل چيست
توصيه مى كنم قدر زندگى را بدانند و كمك كنند ساير جوان هاى مجرد هم زودتر ازدواج كنند.

و جوان هاى مجرد
نترسند، چون خيلى از آنها گرفتار ترس از تشكيل زندگى هستند. بعد هم توكل كنند به خداى متعال.

دكتر احمدى نژاد را چگونه مى بينيد

به نظرم بهترين تعبير همان فرموده آقاست، رئيس جمهور مكتبى و مردمى.

دو صفت جوان ايرانى
نجيب و بلندنظر.

و نسل چهارم.
اگر نسل سومى ها وظايفشان را به خوبى انجام دهند مشكلات نسل چهارمى ها كمتر خواهد بود.

منبع : شبکه ايران

کاروان طریق القدس

آرشیو