مجيد انتظامي آهنگساز برجسته كشورمان كه در كارنامه هنري خود ساخت بسياري از موسيقيهاي انقلاب و دفاع مقدس را دارد با حضور در خبرگزاري فارس در خصوص روند ساخت سمفوني انقلاب و ديگر آثارش سخن گفت.
*سمفوني انقلاب بلافاصله بعد از«اين فصل را با من بخوان» شكل گرفت
————————————————————————————
انتظامي در خصوص روند ساخت سمفوني انقلاب گفت: بعد از كنسرت «اين فصل را با من بخوان» آقاي دكتر ايماني در جلسهاي به من پيشنهاد ساخت سمفوني انقلاب را كردند اما بواسطه اينكه دنبال ديگر كارهايم بودم اين پيشنهاد را زياد جدي نگرفتم اما به نوعي نيز براي چگونگي ساخت آن تحريك شدم.
وي ادامه داد: در موسيقي هركسي با يك فرمي كار ميكند .براي من طراحي كار كه چه خط موسيقي را ميخواهم جلو ببرم و چه چيزي را ميخواهم از طريق موسيقي بيان كنم از هم مهمتر است.بر اين اساس طراحيهايي براي خودم انجام دادم.
*ورود و فوت امام خميني(ره) براي من مهمترين نقطههاي انقلاب است
——————————————————————————-
اين آهنگساز افزود: براي طراحي سمفوني انقلاب به دنبال مهمترين نقطههاي انقلاب بودم البته براي خودم ورود امام و فوت ايشان مهمترين نقطههاي انقلاب بود به اين واسطه اينها را در طرح گذاشتم و به اين فكر كردم كه موسيقي از كجا شروع شود كه به اين نقاط كشيده شود و آخرش چه بگويد.
وي بيان داشت: به عقيده من انقلاب با الله اكبر شروع شد و اين كلمه تنها شعار موسيقي ماست كه من براي اين كار در نظر گرفتم. البته اينها تمامي فكرهاي اوليهاي بود كه من براي اين سمفوني كرده بودم اما چون ديگر با من تماس نگرفتند فكر كردم مثل خيلي حرفهاي ديگر كه زده ميشود و فراموش ميشود اين كار هم فراموش شده اما بالاخره يك روز كه به تالار وحدت و نزد آقاي ايماني رفته بودم ايشان با پيگيري مراحل ساخت سمفوني گفتند كه كار جدي است و من هم از همان زمان به صورت جدي شروع كردم.
آهنگساز موسيقي فيلم بوي پيراهن يوسف با اشاره به انتخاب شعر براي سمفوني انقلاب گفت: براي انتخاب شعر چند نفر كانديدا شده بودند اما من با بعضيهايشان نميتوانستم ارتباط روحي برقرار كنم بالاخره آقاي بيگي را بواسطه برقراري ارتباط روحي انتخاب كردم و شروع به كار كرديم.
وي ادامه داد: ايشان خيلي براي كار زحمت كشيدند چرا كه چندين بار اين شعر عوض شد اما فكر ميكنم باز هم جا دارد بعضي قسمتهاي آن تغيير كوچكي كند.
*سمفوني انقلاب بهترين شعار جمهوري اسلامي را دارد
——————————————————————–
انتظامي درباره انتخاب پيام صلح براي اين سمفوني افزود: يك سمفوني بنام پوئم سمفوني داريم كه وظيفهاش روايت قصهاي به صورت موسيقي است. من ميتوانستم اين سمفوني را بر اين اساس بسازم اما ديدم اين كار را يكبار در حماسه خرمشهر كردم.حتي پيشنهاد شده بود كه من از موسيقيهايي كه تا به امروز در رابطه با انقلاب ساخته شده مثل الله اكبر و حتي نوحههايي كه خوانده شده را بردارم و به هم پيوند بزنم. اما به اين نتيجه رسيدم كه اين كارها نخ نما شده به همين خاطر تصميم گرفتم كار مستقلي انجام دهم.
وي بيان داشت: از آنجايي كه ميخواستم در ساخت اين سمفوني تجربه ديگري داشته باشم به دنبال يك پيام از انقلاب بودم كه طي مشورت با پدرم و ديگران به بهترين شعار جمهوري اسلامي يعني صلح و سازندگي رسيدم و تصميم گرفتيم روي همين پيام مبناي موسيقي را بگذارم.
*صلح در تمام فصلهاي اين سمفوني ديده ميشود
—————————————————————
خالق سمفوني ايثار با بيان اينكه شروع موسيقي گوياي پيام آن است ، اظهار داشت: وقتي سمفوني از ابتدا با شعر فريدون مشيري آغاز ميشود و با موسيقي ادامه پيدا ميكند به شنونده القا ميكند كه در رابطه با چه چيزي صحبت ميكند. بعد از اين فصل سازهاي هارپ، فلوت و فاگوت و ابوا يك موسيقي عاشقانه را مينوازند و از همين فضاي عاشقانه وارد انقلاب ميشوند. در ادامه به اصليترين شعار انقلاب كه الله اكبر بود ميرسيم و درگيريها و پيروزي انقلاب كه بوسيله كر خوانده ميشود با موسيقي بيان ميشود. انتهاي اين موسيقي با صداي نيما مسحا همراه است كه به نوعي پاپ مانند است.
*هر فصل سمفوني به تنهايي گوياي انقلاب است
————————————————————–
آهنگساز موسيقي فيلم دوئل با بيان اينكه هر قسمت سمفوني به تنهايي گوياي انقلاب است، گفت: در اين اثر از ابتدا شاهد عشق، درگيري و پيروزي هستيم و در واقع شنونده در تمامي بخشها هم انقلاب را ميبيند و هم با پيام صلح روبرو ميشود.
وي بيان داشت: هدف من اين بود كه اگر مخاطب در يك بخش متوجه پيام اين سمفوني نشود با شنيدن قسمت ديگر، آن را دريابد.بر اين اساس پيام اثرم را در همه بخشها گذاشتم.
*سمفوني انقلاب داراي تمهاي ايراني با فرمول بينالمللي است
—————————————————————————–
انتظامي با بيان اينكه موسيقي در اين اثر مدام در حال لحن عوض كردن است، گفت: من دوست ندارم وقتي كسي به كنسرت ميآيد انتهاي صندلي بنشيند بلكه دوست دارم هميشه لبه صندلي منتظر يك اتفاق تازه باشد و من بتوانم با موسيقيهايم لحظه به لحظه شوكي به مخاطب وارد كنم كه در طول كار خميازه نكشد.
وي ادامه داد: موسيقي بايد رنگ و بوي جغرافياي اين مملكت را هم داشته باشد به خصوص اينكه ما در تمام قسمتهاي موسيقي تمهاي ايراني با فرمولهاي بينالمللي استفاده كردهايم. ولي اي كاش امكاناتمان به گونهاي بود كه ميتوانستيم سازهاي سنتي را يك مقدار زيادتر كنيم.
*اركستر سمفونيك هم گام با ساير رشتهها پيشرفت كرده است
—————————————————————————–
اين آهنگساز در خصوص قدرت نوازندگي اركستر سمفونيك گفت: اين كار بسيار سخت بود كه يك بخش آن به تكنيكهاي شخصي برميگشت كه خوشبختانه هركسي تكنيك شخصي خودش را درآورده بود و به عقيده من قدرت اركستر در حال حاضر به گونهاي است كه از عهده كارهاي دشوار بربيايد.
وي افزود: در اجراي اين كار ما در بخش هماهنگي مشكل داشتيم به خصوص اينكه تعداد اركستر كافي نبود و ما يك تعداد عوامل از جمله نوازندگان دف و دمام از بيرون آورديم.
رهبر ميهمان اركستر سمفونيك بيان داشت: اركستر در اين سالها همگام با بقيه رشتهها پيشرفت خوبي كرده اما به نظرم يك مديريت قاطعتر لازم دارد كه كار از اين كه هست، بهتر شود.
*با نبود سالن بزرگ موسيقي كارهايمان را خفه ميكنيم
———————————————————————-
انتظامي در ادامه با اشاره به نبود سالن مناسب براي اجراي چنين آثاري گفت: به عقيده من خود مسئولين هم متوجه شدهاند كه اين تالار جواب اين قبيل كارها را نميدهد.بايد سالن بزرگتر با امكانات بيشتر در اختيار داشته باشيم.
وي ادامه داد: ما هم اكنون مجبوريم كارهايمان را خفه كنيم چون سالن بزرگتر نداريم البته يك سالن بزرگ داريم ولي صداي خوب و امكانات خوب ندارد و مجبوريم دائم در تالار وحدت باشيم كه متاسفانه اين تالار وحدت گنجايش يك چنين برنامههايي را ندارد.
خالق سمفوني خرمشهر گفت: كارهاي مذهبي و انقلابي كردن كلا خطرناك است.مثلا براي روز واقعه مردم ما با عاشورا و اين نوع عزارداريها آنقدر عجين هستند كه كار كردن براي اين مناسبت خيلي خطرناك است.براي انقلاب هم همينطور است.
وي ادامه داد: حجم زياد مردم در زمان ورود امام آنقدر زياد بود كه من و پدرم جلوي دانشگاه داشتيم پرس ميشديم. همچنين ميليونها آدم براي عزاداري امام در خيابان ميدويدند.من همه اينها را به چشم خودم ديدم و حالا خيلي خطر دارد كه اين وقايع را در موسيقي با 100 نفر طوري پياده كنيم كه اثرگذار باشد. چرا كه نميشود آن موج انساني را در آن سالها به چيزي تشبيه كرد و يا حتي آن حسها را با موسيقي و چند ساز بيان نمود.
*بهشتي به ما گفت مگر باخ و بتهوون از كسي اجازه كار گرفتند؟
————————————————————————–
انتظامي با اشاره به روال كارهايش از ابتدا تا به امروز گفت : من قبل از انقلاب براي تحصيل به آلمان رفتم و قصد داشتم با پيدا كردن كار همانجا بمانم اما با شروع درگيريها با هزاران زحمت و رنج به ايران برگشتم و از همان زمان انقلاب شكلي گرفت و يك مقدار وضع موسيقي به هم ريخت و جايگاه موسيقي مشخص نبود كه متاسفانه همچنان هم جايگاه موسيقي مشخص نيست و اين در حالي است كه ما 30 سال زحمت كشيديم كه حقانيت موسيقي را بگيريم.
وي ادامه داد: من آن زمان در هنرستان موسيقي و دانشگاه تهران درس ميدادم و در اركستر سمفونيك ساز ميزدم.بعد از انقلاب هنرستانها و دانشگاهها بسته شد و جلوي كار كردن ما گرفته شد. 4 – 3 سالي بر همين منوال گذشت تا اينكه تصميم به تشكيل شورايي براي اركستر گرفتيم و با تشكيل اركستر براي صحبت در خصوص فعاليتهايمان به نزد آقاي بهشتي رفتيم نكته جالب رفتن ما به نزد ايشان اين بود كه ما بدون وقت قبلي رفته بوديم و وقتي خودمان را به منشي معرفي كرديم با احترام ما همراهي كرد.
اين آهنگساز بيان داشت: وقتي با آقاي بهشتي ديدار كرديم از ايشان خواستيم كه فتوايي دهند تا ما بتوانيم كار كنيم اما وي در جواب به ما گفت مگر براي باخ و بتهوون كسي فتوا داده كه در دنيا جاي دارند شما يا به حق هستيد يا نيستيد اگر به حق هستيد برويد كارتان را بكنيد و اگر نيستيد در انقلاب له ميشويد من هيچ فتوايي نميتوانم بدهم. ما دست از پا درازتر برگشتيم و شروع به برگزاري كنسرتهاي خياباني و نوشتن كارهاي انقلابي كردم.
*نوشتن موسيقي من با كار كيميايي شروع شد
————————————————————
وي در ادامه بيان داشت: شانس من بود كه مسعود كيميايي به سراغم آمد و از من درخواست ساخت موسيقي كرد.از همان زمان مايل نبودم دنبال موسيقي خانوادگي و عشق و عاشقي بروم چون واقعا حيف است زحمتي كه براي موسيقي كشيدهام با اين مضامين باشد به همين خاطر شروع به نوشتن موسيقيهايم كردم و در واقع نوشتم با كار كيميايي بود.
اين آهنگساز افزود: به دنبال كار كردن براي فيلمها افراد و نهادهايي كه موسيقيهاي من را ميشنيدند به من سفارش كار دادند.
*30 سال از ايران بيرون نرفتهام
—————————————
خالق سمفوني ايثار در خصوص دليل اثرگذاري موسيقي اش در انتقال مفاهيم انقلاب و دفاع مقدس بيان داشت: من 30 سال است كه از ايران بيرون نرفتهام و تمام مدت همگام با بقيه بودم به طوري كه در خيابانها حضور داشتيم و حتي بچههايمان هم جبهه رفتند.
وي ادامه داد: اينها همه اندوختههاي من است كه در من جمع شده و به صورت موسيقي بيان ميكنم يعني چيز غريبي نيست.
انتظامي درباره ساخت آثار مربوط به انقلاب و دفاع مقدس افزود: اگر مسئولين و نهادهاي مختلف ما سالي يك قطعه و يا سمفوني سفارش ميدادند هم اكنون 30 قطعه در سطح بينالمللي داشتيم كه ميشد در تمام دنيا آنها را اجرا كرد، ولي متاسفانه اين اتفاق نيفتاد. وي ادامه داد: در حال حاضر قطعات انقلابي ما شايد 6 – 5 تا بيشتر نباشد كه اين تعداد بسيار كم است.
*بايد كاري كنيم كه خارجيها رپرتوارهاي ما را در موسيقيشان قرار دهند
—————————————————————————————-
انتظامي در ادامه در خصوص جهاني شدن آثار انقلابي و دفاع مقدس گفت: اين كار در سينما رخ داده به طوري كه بعد از ساخت فيلم آن را در همه جاي دنيا نمايش ميدهند و كم كم ديگر كشورها از بعضي فيلمها خوششان ميآيد و آنها را ميخرند و جنبه بينالمللي پيدا ميكند.
وي تصريح كرد: موسيقي نيز از اين قاعده مستثني نيست .من كه قدرت اين را ندارم كه يك اركستر 100 نفره را به كشورهاي ديگر ببرم بلكه كار دولت است كه هنر ، اركستر و موسيقي را در جاي جاي دنيا به معرض نمايش بگذارد اگر چنين شود ما راه بينالمللي را باز ميكنيم.
اين آهنگساز بيان داشت: گروههاي كوچكي كه از ايران براي كنسرت ميروند تنها براي ايرانيان مقيم آن كشور كنسرت ميدهند در حالي كه از نظر من جهاني شدن موسيقي اين است بلكه بايد خارجيها قطعات ما را گوش كنند و راغب شوند به اينكه اين نوع قطعات هم در رپرتوارشان قرار دهند.
گفتوگو از سحر طاعتي