چهارشنبه 23 سپتامبر 2009 13:21
طرح مطالعاتی تفسیر آفتاب

طرح مطالعاتی اندیشه ی امام خمینی (رحمة الله علیه) با عنوان «تفسیر آفتاب» آغاز به کار کرد. توضیحات بیشتر راجع به این طرح بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر در ادامه ذکر شده است:


مقدمه

سال گذشته بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر در راستای آشنایی با اندیشه و سیره امام خمینی(ره) دو طرح حیات طیبه و تفسیر آفتاب را برای عموم دانشجویان برگزار کرد.
در سال جدید تصمیم گرفتیم که طرح تفسیر آفتاب را با قدرت و نشاط بیش از پیش ادامه بدهیم. چرا؟ به همان دلیلی که آغازش کردیم. چرا ندارد که! اما محض یادآوری و ایجاد انگیزه دوباره بحث هایی که سال تحصیلی گذشته و امسال پیرامون علت انجام دادن این طرح مطرح شد را ذکر می کنیم:
–    امام خمینی برای ما تفسیری از اسلام را ارائه کرد که به نظرمان جامع تر از تفسیرهای دیگر از اسلام است. تفسیر فقها، عرفا، مجاهدها، علما و… همه خوب است اما به تنهایی کافی نیست. امام خمینی می خواست به ما یاد بدهد که همه اینها را باید با هم جمع کرد و مسلمان شد. پس یک هدف ما از تفسیر آفتاب، مطالعه اسلامی است که امام خمینی با رفتار و گفتار و تفکراتش به ما معرفی کرد.
–    انس زیاد با صحبت های یک شخص، به طور ناخودآگاه، یک نظام فکری و بصیرتی را در ذهن مخاطب ایجاد می کند که در تحلیل ها و تصمیم گیری هایش موثر است (ولو خود مخاطب حواس اش نباشد!). خدا به ما توفیق داده که یکی از شخصیت های کم نظیر تاریخ را بدون حجاب زمان و مکان تماشا و الگوبرداری کنیم.
–    انقلاب اسلامی قلب و تبدیل انسانها به سمت اسلام است. مقدمه ای برای ظهور حضرت حجت (علیه السلام) است. صحبت های امام خمینی، معیار انقلاب اسلامی است. و آشنایی با آن، برای پیمودن راه انقلاب و حراست از آن (هم در نزد خودمان و هم در جامعه) ضروری است.
–    نمی شود زندگی کرد و در سیاست دخالت نکرد. نمی شود دیندار بود و به سیاست بی اعتنا بود. این مطالعات، به انتخاب راه صحیح در دنیای شلوغ سیاست، و تصمیم گیری درست در لحظه های حساس زندگی کمک می‌کند. لحظه هایی که پای خواص هم می لرزد. هم از جهت آشنایی با سوابق جریانات و افراد، هم از جهت پیدا کردن دید تاریخی به مسائل، و هم از جهت موضع گیری امام خمینی در شرایط مختلف زمانی.
–    مطالعه‌ی تاریخ و بررسی احوال گذشتگان، خود درس اخلاق است. و در آیات و روایات به آن توصیه شده. حتی خیلی نیازها و سوالات معرفتی، در مطالعه‌ی تاریخ، برای انسان مشخص می‌شود.
–    صحیفه، موضوعاتش عمومی (و نه در حوزه ای خاص)، و متن‌اش روان و راحت‌خوان است، و برای طیف وسیعی جذابیت دارد. و از طرف دیگر، کمتر به آن پرداخته شده است.

چگونگی تهیه طرح

رویکردی که در تهیه طرح وجود داشته است این است که خواندن صرف صحیفه امام، انسان را به طور کامل با اندیشه ایشان آشنا نمی کند. بلکه باید در کنار خواندن صحیفه در هر برهه تاریخی دانست که چه اتفاقاتی افتاده است که امام چنین صحبت هایی کرده اند. یعنی باید بستر تاریخی سخنان امام را دانست. به طور مثال اینکه در قضیه انجمن های ایالتی و ولایتی اصل طرحی که رژیم مطرح می کرده است چه بوده؟ بقیه علما چه موضع گیری هایی داشته اند؟ چه اعتراضاتی شده است؟ دولت چه پاسخی داده است؟ و درنهایت امام چه نظراتی داشته اند؟ همه و همه برای درک بهتر اتفاقات لازم است. و این است که بررسی کارهای امام را معنادار میکند. با این رویکرد این اتفاقات می تواند برای ما درس باشد و به ما ربط پیدا کند. و گرنه این لایحه یک بار و برای همیشه مطرح شده و تمام شده است و فهم آن برایمان فایده زیادی نخواهد داشت.
در ضمن بعضی سخنان در صحیفه تکراری و شبیه به هم است، که نشاط خواندن را کم می کند. این قسمت ها در طرح تفسیر آفتاب کم شده اند. مثلا در نزدیکی های انقلاب، امام هر روز 5-6 سخنرانی دارند که کم و بیش یک جور است اما برای آدم های مختلف بیان شده است. در این جزوات مهمترینشان آمده به علاوه اگر در سخنرانی دیگری مطلب مهمی وجود داشته از قلم نیفتاده است.

برنامه

این طرح در 3 ترم برگزار می شود و به طور کامل به بررسی زندگی و مبارزه و اندیشه حضرت امام می پردازد.
ترم اول: از تولد امام خمینی تا پیروزی انقلاب.
ترم دوم: از پیروزی انقلاب تا وفات امام.
ترم سوم: بررسی موضوعی اندیشه امام.
این کتاب ها در قطع A5 توسط رابطهای هر دانشکده، به کسانی که در این طرح شرکت می کنند ارائه می شود. بیش از 70درصد این جزوه عین سخنان، کتاب ها و نامه های امام – با محوریت صحیفه – است. و بقیه به پس زمینه تاریخی و شرایط زمان سخنرانی اشاره می کند.
توجه: این طرح به صورت غیرحضوری برگزار می شود و شرکت کنندگان این جزوه ها را هر هفته دریافت می کنند.
نشریه A5 هفتگی: می خواهیم با هدف ایجاد انگیزه برای مطالعه، به همراه هر جزوه یک برگه A5 بدهیم که حاوی چند سؤال و چند موضوع باشد که در آن جزوه به آنها پاسخ داده شده است. به علاوه اگر خواستیم مطلب مهم دیگری هم انتقال بدهیم، در این برگه یادداشت می کنیم.

جلسه هفتگی

اگر در دانشکده ای حلقه بچه های مذهبی به این نتیجه رسیدند که روی تفسیر آفتاب بحث کنند، برای آنها استاد می فرستیم تا سوالات به وجود آمده پاسخ داده شود و مطالب مهم مرتبط با آن جزوه بررسی شود.

ارزیابی

در انتهای هر ترم یا در فواصل نزدیکتر با برگزاری مسابقه میزان اطلاعات به دست آمده توسط شرکت کنندگان را (با امتحان غیر حضوری تستی و تشریحی، مسابقه مقاله نویسی و…) ارزیابی می کنیم. در ضمن هر هفته میزان مطالعه هر فرد توسط رابط تفسیر آفتاب که جزوات را به او می رساند، سوال و یادداشت می شود.

ثبت نام

افرادی که سال گذشته ثبت نام کرده و در طرح شرکت کرده بودند، ثبت نام دوباره لازم ندارند.
ثبت نام طرح برای کسانی که می خواهند امسال وارد طرح بشوند: شنبه و یکشنبه 2 و 3 آبان می باشد. اگر پارسال ثبت نام کردید اما به هر دلیل جزوه ای به شما نرسیده، در این دو روز ثبت نام کنید.

افتتاحیه

می خواهیم به منظور ایجاد انگیزه برای مطالعه جزوات در شروع سال جدید، همایشی برگزار کنیم.

کاروان طریق القدس

آرشیو