بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر پیرامون حوادث اخیری که کشور را درگیر کرد، با رئیس دانشگاه امیرکبیر، آقای دکتر معتمدی مصاحبهای انجام داده است. متن مصاحبه را در ادامه دنبال بفرمائید:
ضمن عرض سلام خدمت شما و عرض خسته نباشید؛ با توجه به اتفاقات اخیری در فضای کشور حادث شد و حتما مستحضرید، در این خصوص تحلیل های متفاوتی ارائه شد که از نگاه های مختلف به ریشهی ماجرا، حوادث رخ داده و تبعات آن پرداخت.
از آنجا که حضرتعالی چندین سال در فضای سیاسی کشور حضور جدی داشتهاید و اکنون نیز ریاست یکی از سیاسی ترین دانشگاههای کشور را برعهده دارید، لطف کنید و تحلیل خودتان را در این باره بیان فرمائید:
بسم الله الرحمنالرحیم
ضمن عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما و دانشجویان گرامی؛ در این خصوص اگر کامل بخواهیم صحبت کنیم، باید مقداری بگذرد و اطلاعات بیشتری بدست آوریم.
خیلی ها نمیدانند آیا این یک کار سازمان یافته است؟ اگر هست چه کسانی پشت قضیه هستند! البته اطلاعاتی موجود هست، اما شاید دست من نرسیده؛ بنابراین هنگامی میتوان تحلیل قوی ارائه کرد که اطلاعات کافی باشد ولی آنچه از ظاهر امر بر میآید و میشود قضاوت کرد، اولا یک خواسته عمومی وجود دارد و همیشه هم وجود داشته؛ چه زمانی بوده که اوضاع اقتصادی ما خیلی رونق زیادی داشته است، حالا یک مقطعی تورم خیلی بالا بود، در مقطعی دیگر تورم مهار شده و رونق اقتصادی کم هست و بالتبع اشتغال هم کم خواهد بود.
به هرحال این طور نبوده که قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب شاهد باشیم که همه اقشار راضی هستند و اوضاع اقتصادی رونق داشته است. ,وضعیت اقتصادی در هر مقطعی، بستگی به نوسانات قیمت نفت و در گیری های منطقهای و سیاست خارجی همه روی وضعیت اقتصاد اثر داشته است و این خواسته بهتر شدن همیشه وجود داشته است و الان هم وجود دارد.
به نظر میرسد عدهای از سیاسیون در جناح های مختلف و عمدتا مخالف دولت خواستند انتقاد هایی مطرح کنند و این بحث چند ماهی هست که دامن زده میشود.
البته بعضی اعتقاد دارند نباید دامن زده شود،اما بنده اعتقاد دارم بالاخره اگر دموکراسی باشد عدهای باید مخالفت کنند و دولت هم باید پاسخگو باشد.
شاید اول کار دولت بعدی بود و یک سری از وزرا تغییر کردند و جامعه پاسخ لازم را دریافت نکرد و این مسئله مشکل ساز شد.
بسیاری از خواستههای مردم مثل همیشه منطقی است و البته خواسته همه مردم هم یکی نیست.
دهک پایین یک جور خواسته دارد،دهک های بالا یک جور خواسته مطرح می کنند
-به نظر شما آیا شعار های اولیهی این تجمعات به حق بود؟
اینکه شعار های اولیه به حق بود و نیتشان چه بود را نمی توانم بگویم ولی همه دوست دارند وضعیت بهتری داشته باشند و فرزندانشان اشتغال داشته باشد که خواسته بحقی است اصلا دولتها و حکومت ها می آیندکه زندگی بهتری درست کنند، پس اگر مردم حکومتی یا دولتی را سر کار میآورند به آن رای داده و اعتقاد دارند، طبیعی است که انتظار دارند اوضاع بهتر شود
فقط ایران هم نیست در امریکا و اروپا هم به همین شکل است.
چرادولتها درکشورهای غربی عوض میشوندواحزاب متفاوتی سر کار میآیند؟ چون وعدههایی میدهند و ممکن است تحقق نیابد و مردم رای به نماینده دیگری در دوره بعد میدهند.
شاید به امید اینکه اوضاع بهتر شود؛به هرحال این طبیعت کار است ونباید این موضوع را یک امر عجیب و غریب بدانیم وعادی است و طبیعی است که مردم هم بخواهند وضعشان بهترشود ولی چند چیز باید رعایت شود:
یکی اینکه طرفداران حکومت خودشان بایدطوری مدیریت کنند که سواستفاده ای رخ ندهد.
دوم: مردم خواسته هایی دارند که مشخص است، فرض کنید همان تعداد زیادی که درصندوق و بانکها زندگی خود را گذاشته اند بعضا خانه خود را فروخته و در پی سودی بوده اند، خب این دسته از مردم باید بدانند اگر این مسئله به اغتشاش کشیده شود نه تنها به هدف نمیرسند، بلکه باقیمانده هم ممکن است ازدست برود؛
و فکرنمیکنم افراد درصحنه جزو این دسته از مردم باشند.
من در صحبتی با دانشجویان و یا برخی اساتید داشتم این صحبت رایج است که جلوداران این حرکتها افراد موجهی نیستند.
البته نباید بگوییم همه افرادی که در این اغتشاشات حضور داشتند، ضدانقلاب هستند.
کسانیکه دارند سازماندهی میکنند موجه نیستند؛ اما وقتی حرکتی شروع میشود ممکن است چند جوان که بیکار هم هستند بیایند واعتراض کنند.
نباید هرکس در خیابان هست و دستگیر میشود ضدانقلاب قلمداد شود و وابسته به جریان سیاسی خوانده شود، این هم افراط است؛ اما مشخص است که شعارهایی که داده میشود و رفتار آنها با مردم؛ برای مثال طبق گفته یکی از اساتید معترضان میکوبیدند روی ماشین ها و از آنها میخواستند بوق بزنند. طبیعتا این ویژگی ها نمیتواند ویژگی یک جریان سالم سیاسی باشد، چون جریان های سالم میخواهند مردم را به سمت خود جلب کنند.
برای مثال کسی که در حسینیه آتش میافکند و یا کارهای دیگر، اصلا پذیرفته نیست و هرکسی با هرگرایشی، منطقی بیاندیشد حتی اگر مخالف دولت باشد میداند که اغتشاش راه تحقق خواسته ها نیست.
_ درخصوص رفتار افرادی که اعمال نابهنجاری همچون آتش زدن پرچم کشور عزیزمان انجام دادند، تحلیل هایی از سوی افراد مختلف ارائه شدهاست، تا آنجا که نباید با این ها برخورد کرد و حق انجام اعتراض به هرشکلی را داشته باشند. نظر شما در این خصوص چیست؟
اما من اعتقاد دارم کسانی که دارند مدیریت میکنند افرادی هستند که قطعا وابستگی هایی دارند. جریان سالمی هم تلقی نمیشوند؛ اما کسانی که دنباله رو میشوند و خوشبختانه زیاد هم نیستند، این ها ممکن است آدم های سادهای باشند که خواسته های درستی نیز دارند، اما راه را اشتباه میروند.
قطعا کسانی که قضیه را دنبال میکنند، میتوانند اين دو مسئله را تفکیک کنند.
یکی از نشانه های عدم اصالت این حرکت ها عدم همراهی تشکل های دانشجویی است.
میبینیم در دانشگاه خودمان به عنوان یکی از سیاسی ترین دانشگاهها با تشکلهای متعدد همیشه هم جلودار بسیاری از حرکت ها بودهاند و با تفکرات متفاوتی هم هستند؛ اما در این مسایل هیچ تشکلی را ندیدم که به این جریانها بپیوندد و این نشان میدهد که تشخیص دادند این حرکت اصالت ندارد و حرکتی از دل مردم نیست.
درغیر اینصورت تشکل های دانشجویی که بینش بیشتری دارند و میتوانند تشخیص بدهند وارد می شدند.تفکرات مختلفی هم درون آنها هست، نمیتوان فقط گفت که جناح اصلاحطلب است یا اصول گراست.
بلکه یک طیف گستردهای شامل میشود. نه تنها در این دانشگاه، من در دانشگاه های دیگر هم خبر پیوستن دانشجویان به این جریان را نشنیدم. گرچه ممکن است که موضع هایی گرفته شود که البته منطقی است ولی همین که جریانات اصیل دانشجویی و تشکل های سیاسی دانشجویی به این جریانات نپیوستند وحمایت نکردند و همینطور احزاب و شخصیت های سیاسی، نشان میدهد که این وقایع اصالت ندارد واین جریان یک جریان انحرافی است و خیلی هم گسترده نیست.
اگر دقت کنیم در تهران از چهار راه ولیعصر شروع می شود تا میدان انقلاب. اگر خوب مدیریت بشود باید صف انها که ناخواسته وارد شدند وقصد و غرضی ندارند، عنادی ندارند را جداکرد و قطعا هم نباید خوش بین باشیم و دخالت خارج از کشور را نادیده بگیریم (چرا که در اینصورت) سوءاستفاده خواهد شد. چه از خارج چه گروه های معاند داخلی که برای لطمه زدن به حکومت منتظر فرصت هستند.
من فکر میکنم جریان یک جریان محدود است ودر یک بخش از تهران دارد اتفاق می افتد. کما آنکه در همین دانشگاه-که در مرکز شهر قرار دارد- که در کانون اتفاقات است کارهای عادی در جریان است. کلاس ها تشکیل میشود، خوابگاه ها بدون مشکل است، از هفته آینده امتحانات برگزار میشود. هیچ مشکلی تا کنون گزارش نشدهاست وفکر هم نمیکنم که گزارشی داشته باشیم. کسانیکه از شهرستان های دیگر اخبار را پیگیری میکنند، فکر میکنند اتفاقاتی است که همه تهران را گرفته است درصورتی که اینطور نیست.من فکر میکنم در چند روز آینده انشاالله مدیریت میشود ولی ما در دانشگاه برنامه عادی خودمان را پیگیری میکنیم.
_ باتوجه به حوادثی که در این چند روز اخیر اتفاق افتاد، درس و زندگی دانشجویان و بعضا خانوانده هایشان تحت تاثیر قرار گرفته است، به خصوص دانشجویان خوابگاهی. با توجه به سابقهی دانشگاه و بالا بودن پتانسیل دانشگاه برای دامن زدن به این جریانات و البته حوادث دانشگاه تهران که شاهد آن بودیم، شما به عنوان رییس تیم مدیریتی دانشگاه برای حراست از امنیت روانی و جانی دانشجویان چه تدابیری اندیشیده اید؟
-الحمدالله ما تا الان {ازین اتفاقات}نداشتیم. تدابیری هم از قبل داشتیم. البته دانشگاه تهران چون فضای بزرگتری دارد، کنترلش سخت تر است، تجمعات هم بیشتر در آنجاست ولی ما در دانشگاه خودمان تا الآن مشکلی نداشتیم و تدابیری داریم که هم محیط دانشگاه و هم محیط خوابگاه هایمان امن باشد.
-لطفا به صورت موردی تعدادی از این تدابیر را بیان فرمائید.
-در این چند روز حراست بیشتر از گذشته فعال است، افراد آنها بیشتر از روزهای عادی در دانشگاه حضور دارند و میتوانند از سایر کارمندانی که آمادگی، کمک بگیرند. بنابراین یکی از تدابیر این بوده است که این بخش را تقویت کردیم. با بخش های بیرون دانشگاه هم هماهنگ شده است که از ورود غیر مجاز افراد جلوگیری شود.
من فکر میکنم برای روز شنبه که امتحانات است، فضای کاملا آرامی داشته باشیم. درضمن هیچ ضرورتی نمیبینیم که تاریخ امتحانات را عقب بیاندازیم، درنتیجه دانشجویان به شایعات توجه نکنند. کتابخانه و مراکز آموزشی باز هستند و روال کاملا عادی است. خودتان هم شاهد این هستید که چیز غیرمنتظرهای نداشتیم.
-شما فرمودید که در بحث اقتصادی، آن چیزی که حق مردم است برایشان اتفاق نیفتاده است. دانشگاه امیرکبیر به عنوان مادر دانشگاه های صنعتی کشور برای بهبود وضع اقتصادی مردم و کمک به جلوگیری از این اتفاقات در آینده چه برنامه ای دارد؟
-اولا در اقتصاد جنبه های مثبت و منفی داریم. مقام معظم رهبری همواره تاکید میکنند که روحیه مردم را پایین نیاورید، سیاه نمایی نکنید. در همه مسائل فرهنگی و اقتصادی و سیاسی و…
یکی از جنبه های مثبت اقتصاد ما این است که تورم مهار شده است. در مقاطعی تورم چهل درصد داشتیم ولی اکنون زیر ده درصد است. این واقعیتی است که می بینیم. البته که خوب این است که هم تورم نباشد وهم رونق اقتصادی داشته باشیم. در همین دانشگاه خودمان -علی رغم مشکلات مالی- که مثلا ما نسبت به دانشگاه های مشابه در منطقه وجهان تقریبا یک دهم آنها بودجه داریم ولی خروجی های این دانشگاه در همه جای دنیا میدرخشند.
این جنبه مثبت دانشگاه ماست. در همین دوران که بودجه ما کم شده است و دولت مشکل اعتبارات دارد، با این حال شما شاهد بهبودی شرایط سلف سرویس وخوابگاه ها هستید و ارتباطات بینالملل ما بیشتر شده است. اینها جنبههای مثبت است. جنبه های منفی هم داریم. کسی که منتقد منصفی است -چه اصلاح طلب، چه اصولگرا- باید به هردو جنبه توجه کند.
کاری که ما میتوانیم انجام دهیم، اولا فارغ التحصیل های کارآمدی را به جامعه عرضه کنیم. بخش هایی مثل مرکز رشد وشرکت های دانش بنیان چند برابری داشته باشیم و در این چندسال این مسیر طی شدهاست. این مسیری است که میتواند به اقتصاد مقاومتی کمک کند.
دانشجویان ما خودشان باید کار آفرین باشند. شرکت راه بیاندازند و خوشبختانه این مسیر در دانشگاه امیرکبیر تقویت شده است وما باید این در این بخش سرمایه گذاری کنیم و این مسیر را ادامه دهیم. برنامه آموزشی را بازنگری کردیم تا دانشجویی که فارغ التحصیل میشود، دانشجوی کارآفرین و کارآمدی باشد. این کاریست که ما میتوانیم انجام بدهیم ومعتقدیم که بسیار موثر است.
_در پایان، از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید، بسیار متشکریم.